Wat is OMFT?


Een afwijkend slikpatroon, duimen, tongpersen of ademen door de mond kunnen de mondspieren uit evenwicht brengen. De vorm van de kaken en de stand van de tanden kunnen zich aan dit verkeerde evenwicht aanpassen en scheef groeien. Een OMFT-specialist herstelt dit afwijkende mondgedrag met oro-myofunctionele therapie (OMFT). Deze therapie corrigeert de functies van de betrokken spiergroepen. De OMFT-specialist kan afwijkend mondgedrag afleren, de tongpositie corrigeren en een correcte slik en articulatie aanleren. Het weer in evenwicht brengen van alle mondspieren is dus het doel. OMFT biedt oplossingen voor afwijkende mondgewoonten en kan ook bij slissen of lispelen en bij kaakgewrichtsproblemen uitkomst bieden.

 

In 2010 ben ik (Liset Maas-Houtekamer) met opleidingen en behandelingen mijn specialisatie gestart in oro-myofunctionele therapie. Dit heeft binnen enkele jaren geresulteerd in een geheel op OMFT gerichte praktijk in Middelburg (OMFT Zeeland) en een goede samenwerking met tandartsen en orthodontisten in Zeeland. Per 2020 richt ook de allround logopediepraktijk in Arnemuiden zich volledig op OMFT.  

 

Eerste in het Kwaliteitsregister

In 2015 heb ik als eerste in Nederland aangetoond over de kennis en ervaring te beschikken voor het bieden van effectieve oro-myofunctionele therapie. Ik ben toen ingeschreven in het Kwaliteitsregister OMFT.

 

Verzorgen van cursussen OMFT

Sinds 2016 geef ik samen met drs. Berry Verlinden (tandarts en implantoloog) OMFT-cursussen aan logopedisten, orthodontisten, oro-faciaal therapeuten, osteopaten en tandartsen. Tijdens de basiscursussen kunnen zij kennismaken met de beginselen en werkwijze van deze oefentherapie. De verdiepingscursussen A en B zijn bedoeld voor therapeuten die zich verder willen specialiseren in OMFT. We bieden de cursussen aan onder de naam OMFT.info. Op de website van OMFT.info is hierover meer informatie te vinden.

 

 

Meer informatie over OMFT is te vinden op OMFT Zeeland en OMFT.info.